2 Mart 2016 Çarşamba

Paramparça mı, sapasağlam mı?

Yayınlandığı günden bu yana ilgiyle izlenen Paramparça dizisinin başrollerinden biri olan ve Gülseren karakterini canlandıran Nurgül Yeşilçay, hatırlanacağı üzere 8 Şubat tarihinde yayınlanan 52. bölüm ile izleyenlerine veda etmişti. “Diziden neden ayrıldı?” sorusu haftalardır tartışılmış, “Diziden ayrılmasının nedeni Erkan Petekkaya mı?” diye spekülasyonlar dahi ortaya atılmıştı. Kimileri ise Yeşilçay’ın diziden ayrılmayacağını, bunun bir reklam olduğunu iddia etmişti. Ancak günler geçtikçe anlaşıldı ki Nurgül Yeşilçay gerçekten Paramparça’dan ayrılıyordu.

Nurgül Yeşilçay’ın diziden ayrılma kararı almasının ardından Paramparça’nın akıbeti merak konusu oldu. “Dizi erken final mi yapacak? Senaristler nasıl bir yol izleyecek? Hikaye nereye varacak? Diziye yeni bir başrol katılacak mı? Reytingler düşecek mi?” gibi soruların ardı arkası kesilmiyordu…

Tüm bu soruların gölgesinde dizi Yeşilçay’sız 3 bölümdür tökezlese de yoluna devam ediyor. 53. bölüm’de usta oyuncu Hümeyra’nın, 54. bölüm’de ise Şükran Ovalı’nın diziye katılması dizinin hızlı bir çöküşe geçmesini şimdilik engellemiş gibi görünüyor. İlerleyen zamanlarda yapım firması Endemol Shine Turkey’nin nasıl bir kriz yönetimi sergileyeceği ise merak konusu.
TNS verilerine göre Paramparça dizisinin son 5 bölüm reyting panoramasına bir göz atalım;


Nurgül Yeşilçay’ın canlandırdığı Gülseren karakterinin öldürülerek diziden çıkması ve bu bölümün seyirci tarafından merak uyandırması dizinin 52. bölümünde adeta bir final havası yaratmış. Aralık ve Ocak aylarında 16-18 bandında seyreden dizinin share verileri, 8 Şubat 2016 tarihinde yayınlanan 52. Bölüm’de adeta tavan yapmış. Genelde dizilerin final bölümlerinde alışık olduğumuz bir durum yaşanmış ve Total’de 22.05 share almış. Ancak bu tabloyu istisnai bir durum olarak ele alırsak, reyting ve share oranının bizi yanıltmaması gerekir.

Ardından Yeşilçay’ın gidişinin dizi üzerindeki etkisini en aza indirmek isteyen yapım firması hiç vakit kaybetmeden anında hikayeye Hümeyra aşısı yaptı. Usta oyuncuyu kadrosuna katan ekip AB’de önemli ölçüde kan kaybetse de Total’de sadece %1’lik bir düşüş yaşadı. Ertesi hafta güzel oyuncu Şükran Ovalı’nın diziye katılması da düşüşe engel olmadı. İbreyi yukarı doğru bir türlü yönlendiremeyen, sadece düşüşü frenlemeye devam eden Endemol’ün şimdilik elinden ancak bu kadarı geliyor. En önemli oyuncularından birini kaybeden dizinin reyting sıralamasında 1-2 puan düşüş yaşaması aslında çok normal. Açıkçası ben “asıl şimdi tam Paramparça olurlar” diye düşünüyordum. Ama şu anda adeta direniyorlar.

Pazartesi yayınlanan son bölümde ise Paramparça, reyting sıralamasında ATV’de yayınlanan Kırgın Çiçekler ve TV8’de yayınlanan Survivor’ın ensesinde yoluna devam etti. Hatta Total’de birinci çıkan Kırgın Çiçekleri’ni AB’de geride bırakmayı başardı. Total’de eski günlerini mumla arar gibi görünse de, ilerleyen zamanlarda projeye dahil olan yeni oyuncuların diziye adapte olmasıyla bu sıkıntıyı aşabileceklerini düşünüyorum. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen reyting sıralamasında ilk üçte yer almak ve üst sıraları zorlamak göz ardı edilmemesi gereken başarılı bir durum.

Başrol oyuncusunun iyi giden dizisinden ayrılması hem kendisi adına hem de yapımcı için çok büyük bir handikaptır. Planlanmamış şekilde başrol oyuncusunu kaybeden, ardından tutunmaya çalışan ancak tutunamayıp yayından kalkan diziler de gördük. Ancak bu handikapı yapım firması Endemol Shine Turkey’nin stratejik hamleler ile aşmaya çalıştığını görüyoruz. Yara alan dizinin pansumanını vakit kaybetmeden yapmaları çok önemli.

Nurgül Yeşilçay ise 6 yıl önce başrollerini Murat Yıldırım ile paylaştığı Aşk ve Ceza dizisinden bu yana ilk defa "izlenme oranları" bağlamında başarılı bir işe imza atmış ve uzun süredir ilk defa bir dizisi reytinge yenik düşüp yayından kalkmamıştı. Magazinsel nedenlerine girmek istemem ama Yeşilçay’ın her ne olursa olsun vermiş olduğu karardan ilerleyen zamanlarda pişmanlık duyacağını düşünüyorum. Yeni bir projede bu sezon yer alır mı, bilinmez bekleyip göreceğiz. Ancak ekran kariyeri açısından son derece dikkatli seçim yapması ve mutlaka başarılı bir diziye imza atması gerektiği de aşikar.

Kısacası Paramparça başrollerinden birini kaybetmesine rağmen yoluna tökezleye tökezleye devam ediyor. Bu gidiş ne kadar sürecek, onu da bekleyip, izleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder